Vad gör ett framgångsrikt företag

Det är inte allt för sällan man hör om ett företag som snabbt växt och brutit ny mark på marknaden. Men vad är det som gör att ett företag växer och sedan fortsätter göra det även ur ett längre tidsperspektiv? Vad gör ett företag till marknadsledare?

Vad är ett framgångsrikt företag?

För det första kan vi gräva djupare i vad ett framgångsrikt företag är. Skall man definiera det i antalet anställda, företagets anseende, omsättning eller vinst? Vad man väljer att fokusera på varierar beroende på situationen och varför man gör bedömningen. Det sociala värdet av ett företag och företagets värde för en region kanske baseras på företagets anställda medans en aktiehandlare istället kan se det som ett problem och en kostnad som minskar vinsten.Vi har valt två företag från två väldigt olika genrer för att göra det mer intressant för att ge en bred bild men också för att se vad båda har gemensamt.

Apple

Apple var ett företag som fortsatte bygga på den romantiserade bilden av nystartade företag i ovanliga kontorslokaler. Precis som Hewlett-Packard (HP), Disney och nu Google  började Apple sin resa till toppen i ett garage. Garaget tillhörde Steve Jobs föräldrahem och var under den första tiden både kontor och fabrik.

Idag kan Apple anses som ett extremt framgångsrikt företag på flera olika fronter. För det första så är det otroligt framgångsrikt rent ekonomiskt med en branschledande vinstmarginal som första kvartalet 2015 gick upp till nästan 40%, något som kan förväntas öka. Detta tack vare den nyaste produktkategorin de rör sig in i med Apple Watch. De billigare varianterna av klockan kan förväntas ha en marginal jämförbar med dagens iPhone, men det gäller inte de dyrare varianterna. Apples lyxklockor som kommer att kosta över hundra tusen kronor förväntas ha en marginal på upp till 90%.

Den andra fronten som Apple är extremt framgångsrika på är marknadsföringen. Företagets varumärke rankas idag som det mest värdefulla i världen, över märken så som Coca-cola, Microsoft, McDonalds och Facebook.

PokerStars

PokerStars började sin resa till att bli världens största pokersida i Costa Rica och växte efter det väldigt snabbt. Fem år senare, 2006 så gick de om den då största pokersidan i antalet spelare och blev där med störst i världen. Även om PokerStars absolut förväntas ha gått väldigt bra och många gånger har värderats till otroliga summor så är det inte det som imponerar på kunder eller andra företagare. Det är istället titeln världens största pokersida och att kunna dominera marknaden med tiotals miljoner spelare som lockar, att gång efter gång kunna anordna onlinepokerturneringar som slår rekord. Det är dessa framstegen som bevisar hur framgångsrikt företaget är.

Alla företag behöver dock utvecklas, även de som är världsledande. Nyligen har företaget även utökat sin verksamhet till att även ge användarna en möjlighet att spela casinospel på sajten, något som länge efterfrågats av kunderna. Frågan är om PokerStars kommer lyckas dominera även där?

Mest lönsamma företagen

Ovan nämnda Apple är ett av världens största och mest lönsamma företag, men det finns ett ännu mer imponerande exempel. Det vi pratar om är Industrial and Commercial Bank of China Limited. Totalt beräknas företaget förra året gå 42,7 miljarder dollar i vinst. Detta med en omsättning på endast 89,4 miljarder. Hur väl banken fungerar och hur stora dess marginaler är beror till mycket stor del på staten och vilka regler de har.

Ett annat välkänt företag som har stor vinst, om än mindre marginal är Apples konkurrent Samsung som förra året redovisade en vinst på 27,2 miljarder dollar. Detta är dock med en omsättning på hela 216,6 miljarder dollar. Företaget minskade förra året sin andel av smartphonemarknaden men är fortfarande världen största inom kategorin. Även om företaget gör betydligt mer saker än bara mobiltelefoner så stod mobil kommunikation för hela 57,4% av företagets totala försäljning.

Bortsett från de tre ovan nämnda exemplen finner vi även två Kinesiska banker till samt BP och Microsoft på listan över företagen med högst vinst.