Resa inom jobbet

En del jobb innebär lite resande, andra handlar bara om att vara på resande fot. Du som sitter på en tjänst med resor ska vara medveten om hur det fungerar och vad som gäller.

Först måste vi nämna att många och långa tjänsteresor har en negativ effekt på hälsan, något du kan försöka motverka. Resor inom arbetet innebär mycket hotell- och snabbmat, jetlag, dåligt med sömn, lite återhämtning och mycket stillasittande. Försök att boka in dina hotellnätter där det finns gym som är tillgängliga dygnet runt, då kan du träna oavsett när du anländer eller har tid. Se till att undvika för mycket skräpmat och småätande. Ta en frukt på flyget, beställ soppan eller sallad på restaurangen och hitta nyttiga mellanmål att ta med medan du reser från möte till flygplats.

Om du reser mycket kan ni outsourca hela bokningen, det är mindre timmar du behöver lägga ned på att hitta flyg, boende, beställa taxi och hitta platsen där du ska möte kunden. Fast Track Travel är en tjänst som bokar in resorna åt dig, hjälper dig att hitta på olika flygplatser genom sin kundtjänst och en del premiumfunktioner såsom att få en personlig kontaktperson eller få sitta på en bestämd plats på flyget.

Se också över ditt kontrakt med företaget för att vara säker på att du har rätt villkor. Om du reser långa sträckor vill du exempelvis att restiden ska räknad som arbetstid, annars sitter du på ett tiotimmarsflyg gratis och får inte betalt förrän du faktiskt har ett möte med kunden. Du ska också ha traktamente och OB för att du jobbar på annan ort och under obekväm arbetstid. Majoriteten av dem som jobbar med att resa runt, gör det eftersom det är så pass bra betalt.