Nytt företag och möjlig finansiering

När du har kommit på en företagsidé vill du smida medan järnet är varmt. Du vill fortsätta om anställd i flera år för att spara ihop tillräckligt med pengar för att komma igång. Det är bättre att söka finansiering för att komma igång och påbörja din nya karriär som företagare.

Sponsring

Hitta stora, etablerade företag som kan dra nytta av din tjänst eller produkt och kontakta dem. Det är inte ovanligt att större bolag sponsrar mindre för att sedan få något i utbyte för detta. Inom kulturlivet är detta mycket vanligt och vi ser det även växa fram hos influencers på nätet som får pengar och produkter för att visa upp företaget på influencers sociala kanaler. Du behöver dock ha ett bra erbjudande att ge om du ska ansöka om pengar från andra företag.

Alternativt söker du sponsring från privatpersoner via crowdfunding. Sajter som Kickstarter gör det enkelt att presentera din idé och sätta ett insamlingsmål på en viss tid. Du behöver erbjuda de som lovar pengar något i utbyte såsom en gratis produkt. Får du inte in alla pengar innan tiden går ut, betalar sponsorerna ingenting och du förlorar inget heller.

Snabba mikrolån

Privat är det fullt möjligt att snabbt och enkelt ta ett snabblån, du använder tjänster online för att hitta bra villkor och kan få pengarna samma dag. Du kan låna några tusenlappar och upp till flera tusen som privatperson. För företagare kan det vara svårare, du behöver visa upp och sälja din affärsidé samt påvisa att du inte har ekonomisk problem hos Kronofogden och liknande.

Det finns dock mikrolån att ansöka om, det är en stor verksamhet i tredje världen där miljontals personer kan försörja sig själv genom ett litet lån på några tusenlappar. Svenska staten äger ett bolag som erbjuder mikrolån till företag som inte behöver låna mer än 250 000 kronor.