Hitta ett nytt jobb

Har du blivit less på ditt nuvarande jobb? Eller har omständigheterna förändrats så du inte längre kan vara kvar? Har du kanske blivit varslat? Efter att ha haft ett stabil jobb ett bra tag känns det främmande att ge sig ut på marknaden, nästan sårbart. Vi vet hur du ska göra för att påskynda ditt jobbsökande och hitta nästa anställning.

Se över din ansökan

Uppdatera till CV, skriv gärna om det. Upplägget och mallarna för ett bra CV förändras med tiden, mycket kan förändras på bara några år. Du kan ladda ner och använda mallar från nätet till din ansökan. Det finns flera versioner av personliga brev också, något du också borde se över. Du vill så klart skriva in dina nya erfarenheter och kanske har du vuxit och förändrats? Ditt fokus har skiftat, sättet du tänker och dina åsikter förändras med tiden. Försök att få ditt personliga brev att spegla den du är idag.

Lägg ut beten

Prata med vänner och kollegor, om du kan. Ibland vill man söka jobb i hemlighet för att komma undan en dålig anställning utan att bränna några broar. Men dina kollegor kan annars vara en källa till information om andra företag och branscher. Dina vänner eller släktingar kanske jobbar på intressanta företag, be dem hålla öron och ögon öppna eller lägga in ett gott ord om dig innan du ska dit på intervju.

Träna på att intervjuas

En intervju är din främsta chans att visa vem du är. Många företag föredrar personlighet framför årtionden av erfarenhet, därför är det viktigt att intervjun går bra. Huvudsaken är att du vågar prata samt är du framstår som självsäker. Läs på om företaget så visar du engagemang och intresse redan innan du har fått jobbet. Det är vanligt att bli utfrågad om din kunskap om deras företag och då är det bra att ha grundläggande kunskaper om deras verksamhet.