Byta företagsform

Det är inte ovanligt att ett företag går från en företagsform till en annan under tiden de fortfarande är verksamma. Har man själv funderat på att göra detta finns det ett antal saker man bör vara medveten om.

Det första man ska veta är att byta företagsform är faktiskt samma process som en överlåtelse, med skillnaden att man faktiskt inte säljer företaget till en utomstående person.

Men för att inte förhindra att folk gör ombildningar i företaget finns det undantag inbyggt i skattelagstiftningen. Detta rör främst uttagsbeskattning och återföring av fonder. Exakt vad reglerna säger om ens ombildning beror dock på vilken företagsform man har för tillfället och vilket man tänker gå över till.

Ett krav man måste uppfylla i samband med ombildningen är att avsluta bokföringen. Även om man avslutat räkenskapsåret mitt under ett verksamhetsår måste man göra ett sista bokslut. Man kommer även behöva registrera företaget på nytt när man byter form, blanketterna för vilket man kan hitta på skatteverket.se.

En vanlig ombildning är att gå över till aktiebolag, vilket ju bland annat betyder att man måste ha ett kapital på 50 000 kronor, eller 500 000 kronor om man ska vara ett publikt företag. Aktiebolag kommer med en hel del fördelar, men det kommer även innebära att det är mer komplicerat att avsluta verksamheten. Det finns dock sätt kring detta, något man kan läsa mer om likvidationer.com.

Är man osäker på vilket företagsform man ska byta till men vet att den nuvarande inte är optimal kan man alltid söka hjälp från en rådgivare. På sajten verksamt.se finns det en användbar e-tjänst just för detta.

Allt som allt finns det inte mycket som hindrar en från att byta företagsform. Känner man att det är det bästa för företaget borde man helt klart ta steget och faktiskt byta till en ny form, det är trots allt bäst att få det överstökat så snart man kan.