Allt måste inte skötas in-house

När ett företag startas finns alltid chansen att personen eller personerna bakom det har planerat att sköta hela verksamheten själv. Detta kanske låter fullständigt normalt och logiskt. Men som många snabbt inser är detta sällan fallet. Faktum är att hela avdelningar kan mer eller mindre outsourcas och det kan spara en hel del tid och pengar för allt från små till stora företag.

IT

En av dessa avdelningar är IT. Detta är något som kan kräva en hel del expertis och erfarenhet att hantera in-house och är man själv inte kunnig kan det sluta med att man behöver anställa någon enbart för denna del. Men genom att granska IT-behovet ordentligt kan det lätt vara fallet att det inte finns tillräckligt mycket jobb för en tillsvidaretjänst. En IT-partner är då oftast det bästa valet.

Bokföring

Bokföringen är också något som kräver lite extra kunskap och arbete. Och medan det helt klart är fördelaktigt att kunna göra bokföringen själv, då det ger en mycket bättre insikt i företagets ekonomi, kan det vara bra att outsourca denna del i början om man inte känner sig tillräckligt säker på processen. Även ärliga misstag i bokföringen kan trots allt stå företaget dyrt.

HR och lön

Administrationen av både HR och lön är faktiskt också något ganska vanligt att outsourca. En vanlig anledning för mindre företag är just att det är en väldigt administrativt betonad arbete och många vill fokusera mer på kärnverksamheten. Men även om man väljer att outsourca denna är det rekommenderat att fortfarande ha ett viss mått av kompetens in-house.